poniedziałek, 20 lutego 2017

Tiramisu

Włoski deser na zimno, który jest prosty i szybki w wykonaniu. Najczęściej przygotowuje je w szklankach, ponieważ nie trzeba potem tego deseru kroić, a podać od razu. Oto przepis, którym się kieruję przy robieniu tiramisu :)

Składniki:

  • 500g. serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 170g. cukru,
  • likier lub aromat na bazie alkoholu,
  • filiżanka kawy,
  • 250g. biszkoptów



Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem, ubić białko ze szczyptą soli. Dodać mascarpone do żółtek, a następnie delikatnie dodać białko. Wlać zimną kawę z czterema łyżkami wody na talerz z dwoma łyżkami likieru. Zamoczyć w tym biszkopty (nie mogą być za mocno nasączone bo inaczej rozlecą się). Nałożyć do formy pierwszą warstwę biszkoptów, a następnie krem. Na końcu sprószyć kakao (najlepiej przez sitko). Wstawić do lodówki na 30 min.

Jeżeli robimy tiramisu dla dzieci zamiast kawy możemy użyć kakao lub mleko.


1 komentarz:

  1. Przepis wczoraj wykorzystałam i wielki WOW!!!!! Pycha, pycha, pychota!!!! Mało pracy a efekt... POWALAJĄCY!!!

    OdpowiedzUsuń