Składniki:
- 500g. serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 170g. cukru,
- likier lub aromat na bazie alkoholu,
- filiżanka kawy,
- 250g. biszkoptów
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem, ubić białko ze szczyptą soli. Dodać mascarpone do żółtek, a następnie delikatnie dodać białko. Wlać zimną kawę z czterema łyżkami wody na talerz z dwoma łyżkami likieru. Zamoczyć w tym biszkopty (nie mogą być za mocno nasączone bo inaczej rozlecą się). Nałożyć do formy pierwszą warstwę biszkoptów, a następnie krem. Na końcu sprószyć kakao (najlepiej przez sitko). Wstawić do lodówki na 30 min.
Jeżeli robimy tiramisu dla dzieci zamiast kawy możemy użyć kakao lub mleko.
Przepis wczoraj wykorzystałam i wielki WOW!!!!! Pycha, pycha, pychota!!!! Mało pracy a efekt... POWALAJĄCY!!!
OdpowiedzUsuń